Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.
Menü

Hasznos tanácsok a kerti gépek téli tárolásához – II. rész

Speciális tanácsok különböző kerti gépek őszi karbantartásához:

Még mielőtt elérne minket a hómarók használatának ideje, érdemes gondoskodni kerti gépeink állapotának ellenőrzéséről és azok téli tárolásáról.

Hogyan gondoskodjunk a szezon végén fűnyírónkról?

Először is cseréljük le az olajat. Majd ellenőrizzük a légszűrőt is. A papír légszűrőt, ha elhasználódott, cserélni kell, míg a szivacsbetétes légszűrőt átmosni is elegendő. Hasznos trükk, hogy száradás után néhány csepp olaj segítségével növelhetjük pormegkötő képességét. Ellenőrizzük a kést is, szükséges lehet az élezése és a centrírozása. Ha nem vállaljuk ezek elvégzését otthon, vigyük el fűnyírónkat szakszervizbe.

Láncfűrész őszi karbantartásaMire figyeljünk láncfűrész karbantartása esetén?

Ez esetben is szükség lesz a légszűrő ellenőrzésére, de a fűnyírókkal ellentétben itt nem mosható a levegőszűrő. A nejlon szűrő sűrített levegővel átfújható, de a papír (filc-szerű anyagból készült) mindenképpen cserélendő, ha elhasználódott. Nagyon fontos a lánc ellenőrzése. Ha úgy ítéljük meg, hogy élezni kell, ezt a munkát feltétlenül bízzuk szakemberre. Ha új láncot vásárolunk, áztassuk olajba egy éjszakára, majd kis sebességgel járassuk be.

Bozótvágóknál a légszűrő cseréje mellett a zsírozásra hívjuk fel a figyelmet. Fontos a szöghajtás rendszeres zsírozása, a gyártó által ajánlott, megfelelő zsírral.

Fűnyírótraktor karbantartása – mit tudunk elvégezni saját kezűleg?

Az első a benzin leeresztése, melyről előző cikkünkben már részletesebben írtunk. Itt se maradjon el a légszűrő tisztítása. Fontos még a kések ellenőrzése, csakúgy, mint a fűnyírók esetében.

Nézzük meg, mielőtt elkezdjük leszerelni a kést, hogy a késcsavar jobb-, vagy balmenetes, mert előfordul mindkét változat. Az akkumulátorra kiemelt figyelmet kell fordítanunk. Télre, ha nem használjuk a gépet, ki kell szerelni, és fagymentes helyen kell tárolni. Havonta ellenőrizzük az állapotát, és ha szükséges töltsünk rá.

A fűnyíró traktorok karbantartására is a legjobb időpont lehet az ősz, de ezt a gépet nem kell feltétlenül eltennünk télire: a megfelelő kiegészítőkkel a hideg évszakban is nagyon hasznos segítségünk lehet. 
Tartalomhoz tartozó címkék: traktorok blog

Keresés