Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.
Menü

10 fontos kérdés, amire jó ha tudja a választ a traktor vásárlásakor!

10 fontos kérdés, amire jó ha tudja a választ a traktor vásárlásakor! Egy fűnyíró traktor kiválasztása, majd megvásárlása hosszabb távra történő döntést jelent. Nem mindegy, hogy megtalálja-e a legjobb megoldást arra, hogy végre kényelmesen, gyorsan és hatékonyan legyen túl a fűnyírás fárasztó problémáján. Itt megtudhatja, mely kérdésekre kell mindenképpen tudnia a válaszokat.

 

1. Fűgyűjtős vagy gyűjtő nélküli traktort válasszunk?

A traktor kiválasztásánál jó ha az elején eldöntjük akarjuk-e a levágott füvet összegyűjteni illetve muszáj-e összegyűjtenünk. Ez részben esztétikai kérdés, részben gazdasági kérdés. Egy sportpályán célszerű a levágott füvet összegyűjtenünk, mivel a gyepen maradó apró fűszálak rátapadhatnak a sportolók cipőire, ruházatára. Egy parkban, gyümölcsösben, házi kertben már nem feltétlenül fontos a nyesedék összegyűjtése. Ha például a mulcsozó fűnyírási módot választjuk és megfelelő sűrűséggel nyírjuk a füvet, akkor a kések annyira apróra darálják össze a traktor kései által levágott füvet, hogy azok gyorsan el tudnak korhadni és a gyep természetes tápanyagává vállnak. Ha nem gyűjtjük össze a nyesedéket, akkor természetesen az elhelyezését, esetleges szállítását sem kell megoldanunk és a fűnyírással töltött időnk is lényegesen kevesebb lesz, hiszen nem kell a gyűjtési helyre és onnan vissza traktoroznunk a fűnyíró traktorunkkal. Fontos, hogy ha nem fűgyűjtős traktor mellett döntöttünk, akkor a későbbiekben ennek a funkciónak a megoldása már jelentős problémát okozhat. Természetesen egy fűgyűjtős fűnyíró traktorral nem muszáj a füvet összegyűjtenünk és ezek a traktorok általában használhatók mulcsozó nyírási módban is. Érdemes a megfontolás tárgyává tennünk az úgynevezett frontkaszás traktor beszerzését. Ezek jellemzően gyűjtő nélkül dolgoznak, a vágóasztal a traktor előtt helyezkedik el és nagy a vágási hatékonyságuk. Magasabbra nőtt füvet is jól összedarálnak és nagyon szép egyenletes a vágási kép, amit produkálnak. 

 

2. Milyen motor legyen benne?

Amikor a fűnyíróknál a 2-ütemű NDK gyártmányú motorokat fölváltották az első négyütemű motorok, jellemzően az amerikai Briggs & Stratton vagy magyarosan bridzs motorok kerültek a fűnyírókba, kapáló gépekbe, majd a fűnyíró traktorok megjelenésekor a traktorokba. Évtizedek óta ismert márka Magyarországon, sokan kedvelik és valóban megbízható, egyszerű motorok. Sokan annyira elfogultak ezzel a márkával szemben, hogy csak olyan traktort hajlandóak megvenni, amiben ilyen motor van. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy az idő múlásával megjelentek új motor gyártó cégek, akik igyekeznek szintén megbízható, de kicsit modernebb, kicsit gazdaságosabb, környezetbarátabb, csendesebb motorokat készíteni. A fűnyíró traktort gyártó cégek pedig ezeket az újabb fejlesztésű motorokat szívesen használják. Gyakran ezek a motorok kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkeznek, például nyomatékosabbak, erősebbek, vagy kevesebbet fogyasztanak. Érdemes tehát a különböző márkájú motorok melletti döntést megelőzően a szakember véleményét meghallgatni.

 

3. Milyen terepen akarom használni?

Nem biztos, hogy fölmerül a gondolat ha valaki egy új fűnyíró traktor beszerzésén gondolkodik a motor kenésével kapcsolatban. Az autóknál teljesen egyértelmű, hogy nem csak viszonylag sík úton közlekedhetünk vele, hanem dimbes-dombos, sőt egészen meredek emelkedőkön is gond nélkül autózhatunk. A fűnyíró traktoroknál ez egy kicsit másképen van. Vannak úgynevezett szóró olajzású motorok, melyeknél egyszerű a kenési rendszer, ezekkel dombosabb területeken nem célszerű dolgozni, mert kenési problémák merülhetnek föl a használatuk során. Ha Önnek dombos, lejtős területen is kell haladnia a traktorral, akkor fontos, hogy nyomó olajzással kialakított motor legyen a fűnyíró traktorjának az erőforrása. 

 

4. A motor teljesítménye

Talán ez az a kérdés, amivel a gyártók az elmúlt években a legjobban összezavarták a benzinmotoros kertigép vásárlókat. Hirtelen azt tapasztaltuk, hogy akár a fűnyírók, akár a nagyobb motorokkal rendelkező rendelkező fűnyíró traktorok teljesítménye a korábbiakhoz képest drasztikusan lecsökkent. Ez azonban csak a látszat. A motorok elméleti maximális teljesítménye nem csökkent, ellenben környezetvédelmi okokból lecsökkentették a motorok gyárilag beállított maximális fordulatszámát, hogy kisebb legyen a környezetünk zajterhelése. A műszaki adatok megadásakor pedig a névleges teljesítményt adják meg a gyártók, az így beállított fordulaton. Ez a fordulatszám korábban valamivel 3.000,- fordulat/perc érték volt, manapság pedig általában a 2.600 - 2.800 fordulat/perc, az az érték, amire a motorokat beállították. Mindössze annyi a dolgunk ezzel, ha a traktorok összehasonlítását végezzük, akkor a gyári, névleges teljesítményeket hasonlítsuk össze.

 

5. Egyhengeres vagy kéthengeres legyen a motorja?

A kéthengeres motor teljesítménye nem lesz kétszer akkora, mint egy egyhengeresé, de jelentősen nagyobb lehet a motor nyomatéka és hosszabb a motor élettartama. A kéthengeres motorok már minden esetben nyomóolajzással készülnek, így ezek biztosan alkalmasak a meredek területeken való használatra is.  Röviden összefoglalva: Ha hosszú távra választjuk a traktort, dombos területeken is használni akarjuk, és erős, nyomatékos traktorra van szükségünk, akkor célszerű egy kéthengeres motorral fölszerelt változatot megvásárolni.

 

6. Milyen legyen a traktorunk sebességváltója?

Itt alapvetően két fajtát különböztethetünk meg. Az egyik a hidrosztatikus hajtómű, melyet autós hasonlattal élve automata váltónak nevezhetünk, míg a másik a hagyományos, általában egy hátra és több hátrameneti fokozattal rendelkező mechanikus sebességváltó. Azért mondom, hogy általában, mert például az MTD traktoroknál gyakran fordul elő a transzmatikus váltó, ahol egy irányváltó és egy haladási fokozat szabályzó állításával variáljuk haladásunkat. Ebben az esetben a fűnyíró traktor előre és hátramenetben is ugyanannyi fokozattal rendelkezik. A hidrosztatikus váltó esetében a haladási sebességet mind előre, mind hátramenetben fokozatmentesen, folyamatosan tudjuk állítani. A sebesség szabályozása történhet lábpedállal vagy egy kézzel állítható kar segítségével. 

 

 

7. Extra felszereltségek

Az autóknál terjedtek el először az extra felszereltségek. A fűnyíró traktorok azonban különböznek az autóipartól, mivel itt általában nem a megrendeléskor választhatjuk ki a számunkra fontos extrákat, hanem ha valami fontos nekünk, akkor olyan márkát, vagy a márkán belül olyan típust kell keresnünk, amivel a traktorunkat már eleve fölszerelték. Például, ha lábpedállal vezérelt hidrosztatikus hajtómű van a traktoron, akkor ez nagyon előnyös a szabdalt, beépített kertekben történő fűnyírás során. Könnyen változtatjuk a haladási irányt, a sebességet, stb. Viszont, ha például egy sportpályát nyírunk, ahol hosszú, egyenes szakaszok vannak, akkor már nem annyira kényelmes, ha a lábunkat folyamatosan a pedálon kell tartanunk, mert ez fárasztó. Ilyenkor lehet jó választás egy mechanikus sebességváltós, vagy egy tempomattal fölszerelt hidrosztatikus hajtású fűnyíró traktor. Másik fontos dolog lehet, amire célszerű odafigyelnünk a kötelező biztonsági rendszer. Ez abban nyillvánul meg, hogy a fűnyíró traktorokkal hátramenetben nem szabad füvet nyírni, nehogy véletlenül valakire rátolassaunk fűnyírás közben. Vannak olyan traktor típusok, ahol, ha hátramentbe kapcsolunk és forognak a vágókések, akkor a biztonsági rendszer leállítja a traktor motorját. Más típusoknál ez a funkció a gyújtáskulcs adott pocícióba állításával kikapcsolható, így nem okoz kellemetlenséget a fű nyírása során. Ha sokat kell előre - hátra manővereznie a kertben, akkor ez lehet igen fontos döntési szempont is. Természetesen a fűnyíró traktoroknál is, mint az autóiparban az extráknak ára van.

8. A fűnyíráson kívül másra is szeretném a traktoromat használni?

Miért? Lehet másra is használni? Bizony a fűnyíró traktorok legtöbbjét akár négy évszakos munkaeszközként is bevethetjük. Például fölszerelhetünk rá hótolólapot, így a hóeltakarítás sem okoz gondot. A traktorral vontathatunk sószórót, mellyel egy menetben a hótoláskor a síkosságmentesítést, jégolvasztó anyag kiszórását is elvégezhetjük. Ősszel a lehullott falevelek összegyűjtésében is számos típus nagy segítség lehet. Vontathatunk vele hasznos kiegészítőket. Például kerti kocsi, műtrágya szóró, gyepszellőztető, fűhenger. A vásárláskor ezeket a lehetőségeket és igényeket is célszerű pontosítani.

 

9. A garancia kérdése

A garancia a fűnyíró traktorok esetében kötelezően minimálisan 12 hónap. Azonban a gyártók jelentős része az egy évnél hosszabb garanciát is vállal bizonyos feltételekkel. Célszerű ezeket a feltételeket a kereskedővel tisztázni. Van olyan gyártó, ahol a két éves jótálláshoz szükséges a terméket a gyártó vevőszolgálatánál regisztráltatni. Aztán van olyan, hogy a fűnyíró traktort csak beüzemelve, beállítva szabad a vásárlónak átadni, ellenkező esetben nem érvényes a garancia. Milyen kötelezettségei vannak a traktor tulajdonosának a garancia idő alatt, hogy ne veszítse el a termék a garanciát. Ezeket is praktikus a kereskedővel tisztázni.

10. A traktor kiszállítása

Egy fűnyíró traktor vásárlása során különösen ha azt webáruházban történik fontos kérdés, hogyan és mikor kerül a traktor szállításra és átadásra. A leggyakoribb eset, hogy a megrendelt fűnyíró traktor futárszolgálat juttatja el a megrendelőhöz. A futár érkezése  általában igen tág időhatárok között várható és a futár természetesen nem ért a traktorhoz, arról általában semmit sem tud. Jó esetben a traktort legalább összeszerelték és működőképes, de a használatát, kezelését, karbantartását esetleges beüzemeléssel kapcsolatos információkat a használati útmutatóból kell valahogyan összeszedni. Ez gyakran nem egyszerű feladat különösen az első traktorvásárló esetében. Ha megvásárolunk egy új autót, akkor az értékesítő bemutatja, elmagyarázza a kezelő szerveket, az ápolási karbantartási munkákra is kitér. Miért ne várhatnánk ezt el egy fűnyíró traktor értékesítőtől. Az iső mindenkinek pénz, az is fontos szempont lehet, hogy reggeltől, estig kell-e a szállítóra várni, vagy egy előre egyeztetett időpontban, pontosan érkezik meg az új fűnyíró traktor. Érdemes ezeket a szolgáltatásokat is mérlegelni a megrendelés eldöntésekor.

Válasszon nagy tapasztalattal rendelkező céget, akiktől vásárol, mert rengeteg bosszúságtól kímélheti meg magát. A szakszerű útmutatás és tanácsadás elengedhetetlen a hosszú életű traktorhasználathoz, ezért vásároljon tőlünk és biztosíthatjuk, hogy mindent tudni fog, amit tudnia kell!

Ha kérdése van hívja szakértőnket, akivel minden kérdését megbeszélheti:

Józsa Zsolt 06-70-942-1598

Olvassa el, miért éri meg minket választani más kerti gép webáruházok helyet!!

Tartalomhoz tartozó címkék: traktorok blog

Keresés