Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.
Menü

Hogyan tedd tönkre gyorsan, hatékonyan a traktorodat?

Már a nevében is benne van! Fűnyíró traktor! Ez pedig azt jelenti, hogy nem gazvágó!

 

Mikor átaddjuk a fűnyíró traktorokat új tulajdonosuknak gyakran fölmerül egy kérdés.

Mekkora füvet lehet vele levágni?

Egy fűnyíró traktor az nem gazvágó. Azaz a traktorral is csak akkora füvet lehet levágni, mint egy hagyományos kis fűnyíróval, csak annál lényegesen gyorsabban, egyszerűbben, kényelmesebben.

Ne próbálkozzunk tehát magasra nőtt gaz vágásával, mert nagyon gyorsan kárt tehetünk a fűnyíró traktorban, ami súlyos ezrekbe, akár tízezrekbe is kerülhet.

A rossz példát mutatja be ez a videó:

De mi itt a gond?

A fűnyíró traktorok motorja, még a legkisebbeké is erőteljes, nyomatékos. Lényegesen nagyobb erő van benne, mint, ami a traktor meghajtásához szükséges, így túlterheléssel nem lehet a motort lefullasztani.

Mi történik, mikor ilyen magas gazt vágunk a traktorunkkal?

A vágókések igyekeznek a dolgukat végezni, azaz megfelelően levágni a füvet. De képesek vajon erre? Sajnos nem, ugyanis a sűrű, magasra nőtt gaz lefogja, lelassítja a vágókések forgását, azok nem tudnak a motor által meghatározott fordulaton forogni. Ennek következtében a késeket meghajtó ékszíjak az ékszíjtárcsákon elkezdenek csúszni. A csúszás következménye a folyamatos és egyre intenzívebb melegedés, fölforrósodás, majd elfüstölés. A "gondos" gazda ebből persze semmit sem vesz észre, csak amikor rádöbben, hogy megálltak a vágókések, a motor nem forgatja azokat. Ilyenkor új meghajtószíj vásárlás és fölszerelés a megoldás. És máris a zsebünkbe kell nyúlnunk. Normál használati körülmények esetén egy késmeghajtó szíj, legalább egy évig üzemképes csak azt követően megy tönkre.

A traktor túlterhelésével akár egyetlen óra alatt is elfüstöltethető egy ékszíj. Nem érdemes tehát kísérletezni.

A videón látható magasságú gaznak tehát nem szabad nekiállni fűnyíró traktorral. Erre használjunk speciális gazvágó traktort vagy benzinmotoros fűkaszát. A területet vágjuk előbb normális magasságúra, majd azt követően jöhet a fűnyíró traktor.

Mit tegyünk, ha magasabbra nőtt a fű?

Természetesen előfordulhat, hogy egy rendszeresen nyírt füves területen kimarad egy-két fűnyírás. Esős idő, szabadság stb. Ebben az esetben állítsuk a vágóasztalt a maximális magasságra és a traktor haladási sebességének válasszuk a lehető leglassabb fokozatot. Így szépen lassan haladva vágjuk le a füvet.

Ezt követően lehet a vágóasztalt alacsonyabbra, a megszokott magasságra állítani és lassan haladva levágni a megszokott magasságra. Mikor ez megtörtént, akkor már a megszokott módon nyírhatjuk a füvet. Ha szeretnéd a fűnyíró traktorodat sokáig használni, éveken keresztül, gondok nélkül, vigyázz rá és ne használd gazvágó traktorként!

Tegye egyszerűbbé és kényelmesebbé a kerti munkát, válasszon hatalmas fűnyíró traktor kínálatunkból!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: traktorok blog

Keresés