Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.
Menü

Hogyan tartsuk karban fűkaszánkat?

Az üzemanyag keverési arányra mindig kiemelten figyeljünk, olvassuk el a gyártó által készített útmutatót, és minden esetben tartsuk be a leírtakat. A legtöbb esetben egyébként 5 l benzinhez kell adnunk 1 liter kétütemű motorolajat. A bejáratási időszak alatt használjunk  olajban dúsabb üzemanyag keveréket. Ekkor adjunk 4 liter benzinhez 1 dl 2-T motorolajat. A bejáratási időszak nem hosszú. Ha elfogyott 4 liter üzemanyag áttérhetünk a normál keverékre, a fűkaszánk bejáratása megtörtént. Az sem mindegy, hogy milyen benzint használunk, márkánként eltérő lehet, tehát itt is tartsuk szem előtt a gyártó által javasoltakat. A damil fejjel kapcsolatosan ezekre figyeljünk: a meghatározott átmérő kerek damilra értendő, ha szögletes damilt használunk, vegyünk kisebbet, mert megszorulhat a fejben. Fás szárú növények esetén a damil használata nem ajánlott, ilyenkor a vágótárcsa felszerelés a megoldás. Azonban vágótárcsát csak 30 köbcentiméter feletti, egyenes szárú  gépnél alkalmazzunk.

Tippek a motor karbantartásához

fűkasza használataRendszeresen tisztítsuk meg a levegőszűrőt és a gyújtógyertyát is a gép használati utasítása szerint. Az elhasználódott levegőszűrőt cserélni kell. Ha elfeledkezünk erről a pár száz forintos tételről, sokkal komolyabb károkat okozhat a motorban: csökkenhet a teljesítmény, nő a fogyasztás a motor élettartama jóval rövidebb lehet. Ha néhány napnál hosszabb időre leállítjuk a fűkaszát, ürítsük ki a benzintartályt, és addig járassuk a motort, amíg leáll. A szöghajtóművet legalább 8 munkaóránként zsírozni kell, mert hő hatására a zsír eltűnik a szöghajtásból. (Egyenes szárú fűkaszáknál a damil fej és a hajtó rúd szöget zár be, ezt hidalja át a szöghajtás.)

Hogyan tegyük el a télre?

Először öntsük ki a benzint, majd járassuk is ki a benne maradt üzemanyagot. Ha marad üzemanyag a karburátorban, akkor az elpárolgó összetevők után maradt olaj eltömítheti az apró furatokat (fúvókákat) a porlasztóban. Tisztítsuk meg alaposan a gépet – a motort, a vágókést és damil fejet, szűrőt, gyertyát és a házat is. Juttassunk pár csepp olajat a hengertérbe a gyertyanyíláson keresztül, és a berántó zsinór meghúzásával terítsük szét. A gépet száraz helyen tároljuk.

Ha igazán minőségi fűkaszát szeretne, akkor próbálja ki a Husqvarna által gyártott termékeket!

Tartalomhoz tartozó címkék: traktorok blog

Keresés