Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.
Menü

Benzinmotoros láncfűrész kenőanyagok

 

A benzinmotoros láncfűrészek kenőanyagai

A benzinmotoros láncfűrészeknél 3 különböző kenőanyagra van szükség a megfelelő kenés és ezzel együtt a láncfűrész hosszú élettartamának megőrzése érdekében.

Kétütemű motorolaj

A kétütemű motoroknál, legyen az láncfűrész vagy fűkasza szükséges a motor megfelelő kenésének biztosítása. A 2-ütemű motoroknál ez a benzinbe kevert megfelelő minőségű és arányú olaj segítségévl történik. 

Mivel ezek a motorok nagyon nagy fordulaton dolgoznak, akár 10.000 fordulat/perc is lehetséges a normál üzemben, rendkívül fontos a henger kenése. Jó minőségű kenést csak speciálisan ilyen célra készített motorolajjal lehet biztosítani. Fontos az is, hogy mennyi olaj kerül a benzinbe mert a túl sok vagy a túl kevés egyaránt károsíthatja a motort. A kűlönböző motorfűrész gyártók saját olajokat készítenek és ajánlanak a fűrészeikhez, kaszáikhoz. A keverék készítéséhez előírják a megfelelő mennyiségeket. ebben szemmel tartják a megfelelő kenés és a hosszú élettartam mellett a környezetvédelmi szempontokat. Vagyis ne füstöljön, ne terhelje túl a környezetünket, de azért a megfelelő kenést biztosítsa.

A helyes keverési arányok

A láncfűrész üzemanyagának elkészítésekor figyelembe kell venni, hogy a motorfűrészt most járatjuk be, azaz egy teljesen új gép üzemanyagát készítjül el, vagy már a bejáratási időszakon túli, normál üzemeltetéshez készítjük a keveréket.

A bejáratási időszakban olajban dúsabb keveréket használunk. A gyártók általában az 1:40 keverési arányt írják elő. Ilyenkor 4 liter benzinbe adagoljunk 100 mililiter (1 dl) 2-ütemű olajat. A bejáratáskor használuk el az így készített 4 liter keveréket. Amikor ez a mennyiség elfogyott gyakorlatilag megtörtént a láncfűrészünk vagy a fűkaszánk bejáratása.

A továbbiakban térjünk át az olajban kicsit szegényebb 1:50 keverési arányra. Ezt úgy tudjuk elkészíteni, hogy 5 liter benzinbe keverjünk 100 mililiter (1 deciliter) 2-ütemű olajat. Ez a keverési arány tükéletes kenést biztosít a motornak. Ne használjunk olajban dúsabb keveréket, mert a motornak nincs rá szüksége. Az olajban túl dús keverék ráadásul a fűrész kipufogó rendszerében lerakódásokat, eltömődéseket okozhat, csökkentve annak teljesítményét, súlyosabb esetben megakadályozza a motor beindítását.

A lánckenőolaj használata

A fűrészlánc a láncvezető lap hornyában fut. A kopások elkerülése és a hatékony vágás érdekében a láncvezető és a lánc között folyamatos kenést kell biztosítanunk, melyet a lánckenőolaj használatával biztosítunk. A lánckenőolaj fontos tulajdonsága a sűrűsége és a tapadó képessége. Itt is lényeges, hogy ne próbáljuk meg a lánckenőolajat egyép, például használt motorolajjal helyettesíteni, mert nem lesz kielégítő  a fűrészlánc kenése. Ha a lánckenőolaj szennyeződést tartaslmaz, akkor pedig az olajszivattyú is károsodhat, nem kevés javítási költséget okozva.

A lánckenőolaj megfelelő tapadása azért is fontos, hogy ne follyon szanaszét munka közben, hanem pontosan a láncvezető lap hornyában maradva garantálja a lánc biztos kenését. 

A lánckenőolajok közöttt találunk ásványi alapút és növényi alapút, úgynevezett bio lánckenőolajat is. Számos országban már csak a bio lánckenőolajok használata megengedett a láncfűrészek kenésére.

Az olaj használatakol mindig tartsuk be a láncfűrész gyártójának ajánlását, melyt a fűrész használati-kezelési útmutatójában találhatunk meg.

Orrkerék zsír

A láncvezető lap végén, ahol a lánc "visszafordul" orrkereket találunk. A lap elől szegecsekkel van rögzítve, a szegecsek száma változhat. Ezek nem javíthatók, de találunk a piacon cserélhető orrkerekes láncvezetőket is. Minden esetben fontos az orrkerék zsírzása, mert a lánckenőolaj oda nem hatol be. A lap oldalán találjuk meg az orkerék zsírzására szolgáló kis furatot, amelyen keresztül a megfellő kenőzsírt eljuttatjuk a kenési helyre. Fontos, hogy ezt ne felejtsük el, mert különben a láncvezető idő előtt elhasználódhat a kopás miatt.

A kenőanyagok használatakor olvassuk el a gyártó ajánlásait a gépkönyvben és pontosan tartsuk be az erre vonatkozó előírásokat, mert így garantálhatjuk a láncfűrészünk hosszú élettartamát!

Tartalomhoz tartozó címkék: traktorok blog

Keresés